søndag den 15. juli 2012

Lebanon, PA



Lebanon, PA - USA, 2010 - Ben Hickernell

Will er en reklamemand fra Philadelphia. Han er i midten af trediverne, er lige blevet single, har ingen børn og - nå ja, hans far er lige død! Hans mor, der mange år forinden blev skilt fra faderen udviser ingen sympati for den afdøde eksmand, så Will "låner" sin ekskones bil og drager mod det landlige Pennsylvania, hvor faderen skal begraves. Her møder han sin udvidede familie, som han ikke kender meget til, men det skal vise sig, at opholdet i den lille by, sætter hele Wills liv på hovedet.

Lad mig starte med det vigtigste først. For de af os, der har opholdt sig i USA i længere tid, har der aldrig været mange film, der virkelig har illustreret forskellene på storbyen og landet i Guds eget land. Storbyen er den vi kende fra film og serier, men hovedparten af USA er gudskelov så meget mere end storbyernes overfladisk søgen efter mammon. Disse forskelle er stort set skelettet for Lebanon, PA - der naturligvis sætter tingene på spidsen, men alligevel rammer rigtig mange "sandheder" imellem bymusen og landmusen i den amerikanske kultur.

Instruktør og forfatter til filmen Ben Hickernell er en lokal Pennsylvaniadreng, der i denne film er ude i sin anden af slagsen. Han har styr på dialogen, der indeholder mange fantastiske finurligheder. Til trods for filmens lette stil med komiske elementer, er vi på ingen måde ude i en komedie. Historien skal findes i den noget mere raffinerede ende af skalaen, hvor menneskets måde at udtrykke sig på - eller måden vi håndterer livet på er i fokus. Det virker helt fantastisk og man er rigtig godt underholdt dialog og historie, der binder personerne rigtig godt sammen.

Skuespillet lader lidt tilbage at ønske, men ingen stikker ud - det være sig hverken positivt eller negativt. Samantha Mathis var for mig det mest kendte ansigt i filmen, men manglen på stjerner er jo en af de forfriskende ting ved indiefilm.

En indiefilm er nemlig lige hvad Lebanon, PA er - og den er det på alle de rigtige måder. Den har en langsomt opbygget historie, et smukt soundtrack af primært akustiske guitarer og en ærlighed uden den moralisering, som Hollywood for længst har adopteret og overgivet sig til. Det hele spiller perfekt sammen og smider man s bunkevis af god dialog oveni, så har man en skøn film, der passer helt perfekt til en regnvåd sommerdag eller en aften foran kassen.

Fire ud af fem stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar